Eric Wendel

Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is de rode draad in het leven van Eric Wendel. Al op 10-jarige leeftijd was hij ‘hoofdredacteur’ van een eigen krant met een oplage van enkele tientallen exemplaren, waarvoor cabaretier Paul van Vliet ruimhartig een interview gaf. Die krant ging acht jaar later ter ziele, maar de drijfveren zijn gebleven.

Portret Eric Wendel - oprichter Xozo Communicatie
Eric Wendel tijdens een bezoek van kroonprins Willem-Alexander aan New York.

Na een studie marketing (commerciële economie) aan het HEAO en een studie algemene economie (Europese Integratie) aan de Erasmus Universiteit dook Eric de journalistiek in. Maar niet voordat hij eerst de wereld had rondgereisd, in acht maanden van het Midden-Oosten via Azië naar Amerika. De passie voor het reizen is gebleven – Eric heeft inmiddels meer dan 70 landen bezocht. Het resulteerde ook in een succesvolle reiswebsite, de Wereldreizigersclub (www.wereldreis.net), die ruim 60.000 unieke bezoekers per maand trekt.

Het maken van verhalen en reportages begon al tijdens de studie economie, voor het toenmalige weekblad Quod Novum van de Erasmus Universiteit. Met een bul en kennis over economie kon het niet anders dat Eric vervolgens aan de slag ging bij Het Financieele Dagblad, waar hij zich vooral toelegde op de effectenbeurzen en financiële markten. Het was ook de tijd dat het internet enorme groeide. Eric heeft daarna een kleine zijstap gemaakt naar de portalsite MSN.nl van Microsoft, als Content Manager.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus na het ineenstorten van de internet bubble aan het begin van het nieuwe millennium keerde Eric terug naar de journalistiek. Voor de beginnende televisiezender RTL maakte hij als verslaggever vele reportages, vooral over sociaal-economische en politieke onderwerpen en de invoering van de euro.

Het schrijven bleek zich toch in hart en nieren te bevinden, waarop een overstap plaatsvond naar het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Eric werd verslaggever op de redactie Amsterdam. Hij volgde er al het nieuws in de hoofdstad, van de aanleg van de Noord-Zuidlijn tot misdaad en rechtszaken. Later kwam daar ook het pakket ‘kunst, cultuur en literatuur’ bij en ook was Eric enige jaren Koninklijk Huis-verslaggever. Tot de troonswisseling in 2013 volgde hij van nabij de Nederlandse koninklijke familie.

Door de behoefte aan meer diepgang en de ondernemersdrang besloot Eric in het begin van 2016 het ANP te verlaten en voor zichzelf te beginnen. Hij richtte Xozo Communicatie op, een communicatiebureau en tekstbureau in Amsterdam. Om verhalen te vertellen, mensen te ontmoeten, te ontdekken, te schrijven, te ondernemen en te leren.

Het complete curriculum vitae is te vinden op zijn LinkedIn-pagina.